Původ:
Zimní odrůda českého původu, která byla vyšlechtěna ve VŠÚO Holovousy jako kříženec semenáče Antonovka a Golden Delicious.
Plody:
Plody jsou velké kulovité až kulovitě kuželovité, zelenavě žluté, překryté až z 80% tmavě červeným líčkem.
Dužnina:
Dužnina krémové barvy, křehká, navinule sladká až sladká, velmi šťavnatá.
Zralost:
Sklizňová zralost v druhé polovině září nebo začátkem října. Konzumní zralost v běžném sklepě trvá od poloviny prosince do března.
Původ:
Odrůda původem z ČR, žlutá mutace odrůdy BOHEMIA.
Plody:
Plody středně velké až velké, kulovité. Základní barva zeleno-žlutá, později jasně žlutá.
Dužnina:
Dužnina nažloutlá, velmi šťavnatá, sladce navinulá, aromatická, výborná.
Zralost:
Sklizňová zralost v půlce září . Konzumní zralost v listopadu až březnu.
Původ:
Podzimní stará odrůda. Dostala své jméno podle svého šlechtitele. James Grieve pěstoval toto jablko ve Skotsku již kolem roku 1893.
Plody:
Plody střední až velké, kulovité až široce tupě kuželovité. Jen z části červeně žíhané.
Dužnina:
Dužnina je žlutobílá, jemná, šťavnatá, křehká, sladce navinulá, mírně aromatická, velmi dobrá. Díky této chuti ji mnoho lidí řadí do TOP 10 mezi jablky.
Zralost:
Sklizňová zralost začátkem září . Uchovatelnost 6 - 8 týdnů, potom přezrává a moučnatí.
Původ:
Raně zimní odrůda vyšlechtěná ve stanici Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice. Vznikla křížením odrůdy ŠAMPION X OR-38T-16
Plody:
Plody středně velké, kulovitě kuželovité. Základní barva je zelenožlutá, překryta nafialověle červeným líčkem nebo žíháním.
Dužnina:
Dužnina bílé barvy, navinulé až nakyslé chuti, středně šťavnatá, aromatická, osvěžující.
Sklizňová zralost v druhé polovině září . Konzumní zralost od listopadu do února.
Zralost:
Sklizňová zralost začátkem října . Konzumní zralost v listopadu. Skladovatelnost v dobrém sklepě do února.
Původ:
Raně zimní odrůda vyšlechtěná ve stanici Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice. Vznikla křížením odrůdy ŠAMPION X hybrid ÚEB 1200/1 ( JOLANA X RUBÍN )
Plody:
Plody jsou střední až velké symetrické, kulovité až kulovitě kuželovité, zářivě červené. Velice atraktivní.
Dužnina:
Dužnina krémové barvy, křehká, navinule sladká až sladká, velmi šťavnatá, středně aromatická, chuť výborná.
Zralost:
Sklizňová zralost v druhé polovině září nebo začátkem října. Konzumně dozrává asi 14 dnů po sklizni, vydrží do února.
Původ:
Raně zimní odrůda vyšlechtěná ve stanici Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice. Vznikla křížením odrůdy PRIMA X RUBÍN
Plody:
Plody středně velké, kulovité. Základní barva slupky žlutá, v době zralosti téměř překrytá tmavě červeným žíháním.
Dužnina:
Dužnina krémová, středně pevná, šťavnatá, navinule sladká, aromatická, chuť velmi dobrá, společně s Rajkou patří mezi nejchutnější odrůdy.
Zralost:
Sklizňová zralost v druhé polovině září nebo začátkem října. Konzumní zralost v běžném sklepě trvá od poloviny prosince do března.
Původ:
Pozdně zimní odrůda vyšlechtěná ve stanici Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice. Vznikla křížením odrůdy RUBÍN X VANDA
Plody:
Plody jsou středně velké, kulovité až tupě kuželovité. Žlutá barva je překryta z větší části jasně červenou barvou ve formě žíhání.
Dužnina:
Dužnina krémová, pevná, křehká, velice šťavnatá, sladce navinulá, výrazně aromatická, velmi chutná odrůda vhodná k uskladnění.
Zralost:
Sklizňová zralost začátkem října . Konzumní zralost v listopadu. Skladovatelnost v dobrém sklepě do dubna.